Hva du kan forvente på et Muay Thai-stevne
Thaiboksing-stevner kan virke fremmed og skummelt for deg som ikke har deltatt på et enda. Her kan du få et lite innblikk inn i det praktiske og følelsesmessige du opplever på kamptur.
De fleste amatørstevner har innveiing på samme dag som kampene, så det første man gjør om morgenen er å reise sammen til lokalet hvor stevnet skal holdes. Her får du veiet deg og blir kort testet av en lege. Disse testene varierer litt fra stevne til stevne, men som oftest inneholder dette test av blodtrykk og hjerterytme og en visuell inspeksjon etter ytre skader.
Etter en deilig frokost, spesielt om du har kuttet vekt er det tilbake til stevne for å få med seg regelgjennomgang. Reglene er ofte basic og ting man kan fra før, men noen stevner har variasjon i hva som er akseptabel kutyme. Det vil si at noen er veldig strenge på hvordan man oppfører seg på stevnet. Å skrike «drep han/henne» er for eksempel uakseptabelt og kan noen steder føre til utkastelse. Under denne gjennomgangen vil du få den viktige påminnelsen om at dette først og fremst er en sport, selv om presset under kampdag kan få det til å føles så mye større.
Etter det blir fight-kortet lagt ut. Det vil si at man får oversikt over rekkefølgen som kampene skal gå i. Som regel er det mye dødtid før kampen du skal gå hvor alle slapper av, spiser og ser på andre kamper. Her kan det anbefales å gå ut en gang iblant for å få luft. Uansett hvilket lokale stevnet er i, blir som regel luften dårlig etter et par timer.
Forberedelsene for selve kampen begynner 5-7 kamper i forveien. Først er wrappingen. Når man får på ordentlige kamp-bandasjer på henda kicker seriøsiteten inn. Dette er en veldig meditativ prosess som, avhengig av wrappingen, varer ca. 15 min. Etter dette er det en liten oppvarming etterfulgt av en massasje. Massasjen er tradisjonell og bruker olje for å løsne opp musklene. Oljen kan minne om tigerbalsam og gir en brennende sensasjon over hele kroppen som bidrar til kamp-følelsen. Etter massasje er det ordentlig oppvarming. Her kjører man ofte harde teknikker på puter for å smake på kraften og intensiteten du skal ta med inn i ringen. Når kampen før din har fullført én eller to runder tar du på deg det utstyret man skal ha (dette varierer fra hvilken klasse du skal gå, A til D) og får på deg den tradisjonelle monkolen. Om mulig går du og de som står i hjørnet ditt sammen til ringen og venter der.
Etter dommeravgjørelsen på kampen før din, blir navnet ditt ropt opp. Vi gjør ofte en bønn før og en til etter vi har gått inn i ringen. Når man er i ringen, gjenstår det bare å gjøre åpningsritualet før kampen starter. Det vil si at du og motstanderen går rundt ringen, med en hånd på ringtauene og gjør en liten salutt til hvert hjørne. Så kommer ringdommer bort til deg for å hilse og sjekke at alt utstyret er som det skal før han kaller begge fightere inn i midten. Her hilser dere på hverandre før dere blir sendt tilbake til deres respektive hjørner for å fjerne monkolen og eventuelt ta på hjelm. Bjellen plinger, dommer sier enten «chop» eller «box» og kampen er i gang. Vinn eller tap, når kampen er ferdig hilser man på motstander og hens hjørne før man stepper ut av ringen igjen. Det er her du vil kjenne hvor sliten du er og hvor vondt du har (ofte i beina på grunn av spark). Adrenalinet forlater kroppen og du kan begynne å reflektere over kampen. Her får du nyte en velfortjent pause som kanskje blir avbrutt av legen som gjør en liten sjekk på deg, uavhengig om du er skadet eller ikke. Når alle i laget har gått kamp rydder man, pakker sammen og reiser tilbake til bostedet.
Utover kvelden blir det alltid god mat, drikke og selskap. Fordi, vinn eller tap, så feirer man en stor prestasjon: det å ha fullført en Muay Thai-kamp.
Skrevet av: Victor Fallentin-Sorteberg